Comunicat

Începând cu 1 ianuarie 2018, companiile Python Systems și QUARTZ Data Recovery au încheiat un parteneriat cu scopul de a-și uni eforturile pentru a oferire servicii premium de recuperare a datelor la prețuri competitive.

De la începutul anului, companiile și-au extins dotările tehnice, baza de piese de schimb, cunoștințele tehnice și au implementat aceasi grila de preturi.

Ca urmare a încheierii parteneriatului, serviciile de diagnosticare, evaluare și recuperare a datelor se desfășoară exclusiv în laboratorul de la sediul QUARTZ Data Recovery din str. Ghe. Țițeica Nr. 142. Primirea suporturilor de date defecte dar și recepționarea datelor recuperate se poate efectua atât la sediul Python Systems Com din str. Vladoianu nr. 48, cât și la sediul QUARTZ Data Recovery din str. Gheorghe Țițeica.

Intrebari frecvente despre data recovery

Data recovery with wrong tools
Ce este recuperarea datelor (data recovery)?

Operatia de recuperare a datelor este un proces tehnic complex care se foloseste pentru recuperarea informatiilor stocate digital pe medii de stocare (hard disk-uri, memorii flash etc.). Un astfel de proces necesita expertiza, precum si utilizarea de instrumente de lucru, de hardware si software specializate. Operatiile fizice si mecanice se executa intr-un mediu curat, controlat (Class 100 Clean Room) pentru a evita deteriorarile suplimentare.

Unitatile de stocare de date pot avea diferite tipuri de defectiuni, insa in majoritatea cazurilor, informatiile stocate se pot recupera.

Procedura efectiv utilizata depinde de tipul defectiunii (fisiere corupte, stergere accidentala, defectiuni electrice sau mecanice etc.). In multe cazuri defectiunile sunt o combinatie a mai multor cauze.

Laboratorul de recuperare date al Python Systems este pregatit pentru remedierea tuturor tipurilor de defectiuni.

Ce trebuie sa fac daca apare o defectiune la mediul de stocare al datelor?

Daca hard disk-ul emite zgomote neobisnuite, sau pur si simplu nu mai functioneaza deloc, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa opriti imediat calculatorul (sau dispozitivul de stocare in cazul in care acesta este un dispozitiv extern).

Incercati sa evaluati situatia cu calm si sa evitati sa faceti orice operatii care ar putea agrava defectiunea (si creste pericolul de pierdere a datelor):

  • Nu mai salvati date pe mediul de stocare care ar putea fi defect. Anumite programe software (de exemplu Internet Explorer) scriu fisiere temporare sau executa automat salvari pe hard disk si este posibil sa suprascrie datele utile sau sa agraveze defectiunea.
  • Incercarti sa eliminati cauzele simple: cabluri defecte sau incorect conectate (mai ales in cazul unitatilor externe), sau drivere software. Notati-va simptomele precum si actiunile pe care le-ati intreprins.
  • Daca va dati seama (sau doar suspectati) o defectiune fizica / mecanica, nu incercati sa o remediati singuri. Evitati folosirea de utilitare software de recuperare date (in cazul folosirii incorecte, acestea pot agrava defectiunile).
  • Contactati-ne direct pentru a va sfatui cu privire la optiunile posibile.

Hard disk-ul emite sunete neobisnuite: bazait, sunete metalice, click-uri. Ce trebuie sa fac?

Daca hard disk-ul emite sunete neobisnuite, opriti alimentarea acestuia imediat deoarece sufera un defect fizic ce poate duce la deteriorarea platanului si la imposibilitatea de mai recupera date de pe acesta. Vedeti si sfaturile de mai sus.

Este recomandata utilizarea utilitarelor software pentru recuperarea datelor de pe hard disk-uri cu probleme?

Utilizarea acestor utilitare creste riscul ca datele sa nu poata fi recuperate. Cu toate ca unele utilitare pot intretine durata de viata sau pot repara defecte minore ale unor hard disk-uri, nu este recomandata utilizarea lor daca doriti recuperarea datelor.

Data recovery and surgery have many things in commonPot recupera datele de pe unitati RAID?

In majoritatea cazurilor este posibil acest lucru, insa probabilitatea de recuperare depinde tipul de matrice RAID (RAID 0, 1, 5 10 etc.), precum si de momentul in care s-a produs defectiunea. Daca unitatea RAID nu a fost oprita imediat la producerea defectiunii este posibil ca datele utile sa fi fost suprascrise. In toate cazurile pentru o recuperare de succes a datelor sunt necesare toate hard-disk-urile din matricea RAID respectiva. De asemenea sunt necesare toate informatiile privitoare la sistemul RAID (tipul de matrice, cum au fost conectate in sistem etc.).

Contactati-ne direct pentru orice informatii.

Care este durata procesului de recuperare?

Durata procesului de recuperare este variabila si depinde de multi factori, de exemplu:

  • Gradul de fragmentare si de coruptie a datelor stocate in cazul defectiunilor logice;
  • In cazul defectiunilor electrice sau mecanice, de tipul si gravitatea defectiunilor si de posibilitatea inlocuirii componentelor defecte.
  • Durata de recuperare propriu-zisa a datelor, odata ce defectiunile reparabile au fost remediate. De regula aceasta parte a procesului dureaza cel mai mult, iar durata depinde multi factori (cum ar fi uzura mediului de stocare, sau tipul de fisiere folosite, sistemul de operare si asa mai departe). In majoritatea cazurilor recuperarea se face in 1 la 3 zile, dar cazurile complexe pot dura cateva saptamani. Estimarea duratei se poate face numai dupa etapa de diagnostic.
  • Gradul de urgenta solicitat de client. Puteti plati o taxa de urgenta (vedeti si pagina de tarife), iar cererea dvs. va fi tratata cu prioritate (diagnostic in 2 ore, recuperarea in 72 de ore). Totusi, in functie de gravitatea defectiunilor este posibil ca operatia de recuperare sa dureze mai mult, iar in acest caz noi nu va percepem taxa de urgenta.

Exista posibilitatea ca datele mele sa nu poata fi recuperate?

Exista situatii in care hard disk-ul este avariat foarte puternic, situatie in care sansele ca datele sa poata fi recuperate scad considerabil. De exemplu la hard disk-urile care au avarii fizice, platanele pot fi zgariate sau deformate, in astfel de cazuri sansele de recuperare scad foarte mult.

Un alt exemplu este atunci cand datele stocate au fost incriptate si nu mai exista cheia de criptare. In astfel de cazuri, chiar daca informatiile brute sunt recuperate, in functie de complexitatea incriptarii si de tipul acesteia, decriptarea lor nu mai este posibila (de altfel mediile de stocare care au astfel de protectii sunt special proiectate impotriva recuperarii datelor…)

Cum ambalez hard disk-ul pentru livrare?

Este recomandata invelirea acestuia intr-un material anti-static. Cutia in care il expediati este recomandat sa fie de 2 ori mai mare ca hard disk-ul iar spatiul liber sa fie ocupat cu material anti-vibratii. Daca hard disk-ul este ud, nu incercati uscarea acestuia.

Ce este ”Class 100 CleanRoom”

Este o incapare sterila in care aerul este filtrat de impuritati iar temperatura si umiditatea sunt controlate. Aceasta incapare este folosita atunci cand un hard disk este desfacut intern pentru a fi reparat sau pentru inlocuirea unor componente defecte.

Ce sa fac daca am sters accidental datele?

Calculatorul trebuie inchis imediat dupa sesizare. Cu cat calculatorul sta mai mult deschis si este utilizat, cu atat scad sansele ca datele sa mai poata fi recuperate.

Care este diferenta dintre defectele fizice si cele logice?

Cele fizice implica o defectiune a unei componente iar cele logice sunt de natura software (date corupte, firmware eronat, virusi, fisiere sterse, partitii corupte, etc.).

Diagnostic gratuit in 24 ore - no data, no charge

Cand se constata defectul unei unitati de stocare
primul bullet recuperari dateOpriti imediat alimentarea
bullet recuperari dateNu restartati calculatorul
bullet recuperari dateNu instalati / reinstalati aplicatii
bullet recuperari dateNu bruscati, desfaceti sau curatati unitatile defecte
bullet recuperari dateNu utilizati aplicatii software pentru recuperare
bullet recuperari dateNu incercati sa uscati unitatile ude
baza blocului

like us on Facebook